Als je tussen de 12 en de 18 jaar bent, zijn er verschillende redenen die ertoe leiden dat je je niet voelt zoals je je zou willen voelen of dat je niet presteert op school of op je werk zoals je van jezelf gewend bent. Misschien twijfel je aan jezelf, voel je je niet begrepen, vraag je je af wie jij nu eigenlijk bent, heb je steeds ruzie thuis of ben je bang en verdrietig, durf je geen nee te zeggen, vind je het lastig om vrienden te maken of lukt het je maar niet om je te motiveren voor school. Vita kan je hierbij helpen.

 

Wat kan Vita voor jou betekenen?

Samen kunnen we kijken waar dit probleem vandaan komt en vooral hoe we het probleem kunnen oplossen zodat jij gelukkig kunt zijn en je dromen kunt waarmaken/doelen kunt bereiken. Weet je nog niet goed, wat je dromen zijn en wat je wilt bereiken, dan kunnen we dit samen gaan onderzoeken. Vind je het lastig om je te motiveren om aan je probleem te werken, of moet je van anderen aan je probleem werken dan wil Vita je helpen om je motivatie en zelfvertrouwen te vergroten zodat je weer op het goede spoor komt. Met minimaal zes tot ongeveer twaalf sessies kan je de draad zelf weer oppakken. Vita gaat ervan uit dat jij zelf de weg weet, je moet hier alleen van bewust worden gemaakt. Je wordt ondersteund bij het bedenken en uitwerken van de stappen om tot een oplossing voor je probleem te komen. Vita gaat uit van de gedachte dat jij niet het probleem bent maar mogelijk heb je nog niet alle vaardigheden aangeleerd om met een bepaalde situatie om te gaan.

 

De werkwijze van Vita:

De werkwijze verschilt per persoon. Vita richt zich op jouw interesses. Om deze reden wordt er iedere sessie samen met jou bepaald wat er gedaan gaat worden: muziek luisteren, een film kijken of tafelvoetballen behoort o.a. tot de mogelijkheden. De therapeut vindt het belangrijk dat je een positief zelfbeeld ontwikkelt, dat je sterker wordt, dat je een basisgevoel van veiligheid ervaart, dat je emoties kan verwoorden en relaties binnen het gezin en op school kan verbeteren. Als je zeker bent van jezelf en weet wie je bent, wat je wil, en waar je voor staat, kun je heel veel bereiken.

 

De therapeut voert altijd eerst een intakegesprek met jou en met je ouders (in ieder geval als je 16 jaar of jonger bent). Dit intakegesprek duurt maximaal 45 minuten en is gratis. De hulpvraag gaan we dan zo concreet mogelijk formuleren. Als je besluit te starten bij Vita zal de therapeut de eerste twee sessies gebruiken om je beter te leren kennen en een zelfbeeldtest af te nemen. Als de hulpvraag van jou verschilt met de hulpvraag van je ouders zal eerst jouw hulpvraag centraal komen te staan. Indien nodig kan er een gesprek met iemand anders plaatsvinden zoals iemand van school of je huisarts. Na vijf sessies zal er een tussenevaluatie met jou en je ouders plaatsvinden en gaan we kijken naar het mogelijke aantal vervolgsessies of komen we tot de conclusie dat je die vaardigheden hebt aangeleerd die nodig zijn om met je lastige situaties om te gaan en ronden we de behandeling af. De tijdsduur van een traject hangt af van de complexiteit van je hulpvraag, je bereidheid om te veranderen en de ondersteuning vanuit de directe omgeving.